The power of the dog / Η εξουσία του σκύλου (2021) *****

2h6min

Σκηνοθεσία: Jane Campion

Σενάριο: Jane Campion, Thomas Savage (novel)

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee

Ανάμεσα στις γυμνές οροσειρές και στη χωμάτινη ερημιά της Μοντάνα του 1925, θα βρει κανείς δυο αδέλφια, τον Phil και τον George, να διοικούν προσοδοφόρα ένα κτηνοτροφικό ράντσο και να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, ένας Ρωμύλος και ένας Ρώμος ντυμένοι καουμπόηδες, που στυλώθηκαν και έμαθαν τη δουλειά από τον λύκο τους, τον Bronco Henry. Μόνο που στο άκουσμα αυτής της πρόποσης, ο ένας πάει άσπρο πάτο ένα bourbon που του καίει τον λαιμό με βαθιά υπερηφάνεια και ο άλλος κατεβάζει σταγόνα-σταγόνα ένα φαρμάκι μακράς ωρίμανσης στην καταπίεση.

Ναι, η Jane Cambion, διασκευάζοντας μια θρασύτατη αυτοβιογραφία 300 σελίδων από τα 60s, κοιτάζει κατάματα την άγρια φύση γύρω της και την υπολογίζει στον πόντο, μιλάει ελάχιστα αλλά υπονοεί απέραντες εσωτερικές διαδρομές και σου φτιάχνει την far west ματσίλα που περιμένεις, την ιστορία του ανομολόγητου έρωτα που υποπτεύεσαι και έναν φόνο που θα σε καθίσει κάτω να τα πάρεις όλα ξανά, και πιο απολαυστικά, από την αρχή.

Και καθώς η ιστορία κάνει ένα βήμα μπροστά, ο George αποκτά με συνοπτικές διαδικασίες οικογένεια, τη χήρα του κοντινού πανδοχείου Rose και τον queer γιο της Peter, και τη φέρνει στο στόμα του λύκου και της αγέλης του. Ό,τι παραβαίνει τους αυστηρούς κανόνες επιβίωσης και το απαράβατο τελετουργικό συναναστροφής μεταξύ του ηγέτη και των ακολούθων του, έχει τίμημα σοβαρό και ο Phil γαβγίζοντας ακόμη πιο δυνατά, το εφαρμόζει.

Στο μεταξύ, τα χέρια έχουν ξεκινήσει να κινούνται. Άλλα κρατούν κοφτερό μαχαίρι και ευνουχίζουν, άλλα σερβίρουν φαγητό και φυτεύουν άνθη στη ξεραΐλα, άλλα προσπαθούν να χαλαρώσουν σε τσέπες και βγαίνουν μόνο για να αγκαλιάσουν, άλλα είναι επιδέξια με το χαρτί μα και με το δέρμα. Και εκείνη την κρίσιμη στιγμή, τα χέρια επιβραβεύονται με ένα ζευγάρι γάντια μαλακά ή τραυματίζονται και λούζονται στο ζεστό αίμα ή απλώνονται να αγγίξουν ανεπαίσθητα τον εχθρό. Είναι μεγάλη υπόθεση το τι κάνει κάποιος με τα χέρια του σε αυτή τη ζωή.

Όπως και το να επιλέξει τη σκυλίσια ζωή του Phil. Που κοιμάται, ξυπνάει με τη βρώμα της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου, του κάθε χρόνου από τους τόσους και τόσους που έχει μετρήσει για να φτάσει σε ένα παρελθόν πεντακάθαρο. Που έχει κάνει δεύτερο δέρμα του, για να βουλιάζει με αφοσίωση και συντριβή εντός του και να προτάσσει με οργή και λύσσα σαν διαχωριστική γραμμή από όλα όσα δεν το περιλαμβάνουν, δηλαδή τα πάντα τριγύρω του. Ώσπου, γίνεται το ανέλπιστο, μια χαραμάδας λύτρωσης τον ακουμπά και το δικό του όραμα του μονάχου σκύλου που γαβγίζει πάνω στα βουνά, είναι όραμα κι ενός άλλου. Ένα πράγμα δεν λογάριασε ωστόσο, πως dog ή underdog, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Σχολιάστε