Jojo Rabbit/ Τζότζο (2019) ***1/2

1h48min

Σκηνοθεσία: Taika Waititi

Σενάριο: Taika Waitit, Christine Leunens (novel)

Παίζουν: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Taika Waititi

Jojo rabbit 2019

Ελάχιστα πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ο Jojo παραμένει ο πιο φανατικός 10χρονος ναζιστής. Και με τον φανταστικό του φίλο που είναι ίδιος και απαράλλακτος ο Χίτλερ, τα έχουν λύσει όλα: σύντομα ο Jojo θα επανδρώσει την προσωπική φρουρά του λατρευτού του ηγέτη. Όλα όμως του πάνε στραβά: δειλιάζει να καρυδώσει ένα λαγουδάκι, τραυματίζεται σοβαρά πέφτοντας πάνω σε μια χειροβομβίδα και ανακαλύπτει πως η μητέρα του έχει μπάσει στο σπίτι τους τον εχθρό, μια έφηβη εβραιοπούλα.

Το να βλέπεις απέναντί σου τον Αδόλφο σε καρτουνίστικες διαθέσεις να περιφέρεται μέσα σε ένα παιδικό δωμάτιο δεν καταπίνεται και εύκολα. Ούτε να βλέπεις ένα τσούρμο αμούστακα παιδιά σε στρατιωτική εκπαίδευση να ορκίζονται στην ανωτερότητα της φυλής τους και να ζούνε για τη στιγμή που θα πετσοκόψουν Εβραίους. Ναι, θα έρθουν στιγμές που θα ρωτήσεις επίμονα τον εαυτό σου αν θέλεις να συνεχίσεις να βλέπεις αυτό το στην πένα μπαστάρδεμα κωμωδίας και δράματος σε υστερικές εναλλαγές. Και λίγο πιο μετά, θα έρθουν οι στιγμές που θα σε ηρεμήσεις αντιλαμβανόμενος πως αυτή είναι η ταινία φαντασίας ενός ξανθομπόμπιρα που έχει βρει τον ρόλο του στο να αγαπά το μίσος. Και να, τώρα καθώς τα λεπτά προχωρούν, αυτή η φαντασία ξεθωριάζει μπροστά στην ενήλικη πραγματικότητα της αγάπης για την αγάπη ως ο μόνος δρόμος επιβίωσης, ανάμεσα στα συντρίμμια που αφήνουν πίσω και μπροστά και μέσα μας τα από παντού προερχόμενα φασιστικά πυρομαχικά.

Χρειάζεται την καλοκαρδία σου αυτό το έργο. Διαθέτει και το ίδιο άλλωστε άφθονη. Από την πλάκα που σπάει με τους εκπροσώπους του ναζισμού, μέχρι τον χορό του τέλους. Από το λαμπερό σύμβολο ελευθερίας και ανθρωπιάς της μάνας Johansson, μέχρι τη φοβισμένη-άφοβη McKenzie. Και εντελώς κυρίως, τον μικρό Roman Griffin Davis που μεγαλώνει ευφυώς μπροστά μας κλείνοντας το μάτι και δίνοντας το χέρι στον παράξενο άλλο: Eμάς.

Σχολιάστε